Diyarbakır’da heyecan dolu bekleyiş sona eriyor
12 mins read

Diyarbakır’da heyecan dolu bekleyiş sona eriyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır olacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin on dördüncü durağı, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Diyarbakır olacak. Kadim Mezopotamya kültürünün binlerce yıllık tarihi geçmişine sahip en güzel şehirlerden Diyarbakır’da düzenlenecek Festival ile Diyarbakır’ın tüm doğal güzellikleri ve tarihi değerleri daha da görünür ve bilinir kılınacak.

12-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Diyarbakır Kültür Yolu Festivali süresince Diyarbakır, geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunarak, 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. Üçüncü kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Diyarbakır’da Festival süresince konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle sanatseverler kültür sanatla buluşacak. Festival kapsamında şehrin çeşitli noktalarında bulunan 50’ye yakın mekandaki etkinliklerde sanatçılar Diyarbakırlılarla bir araya gelecek.

DİYARBAKIR KONSERLERLE COŞACAK

Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Diyarbakırlılar doyasıya eğlenecek. Nevruz Parkı’na kurulacak ana sahnede, Murat Boz, Ferhat Göçer, Ebru Yaşar, Fatma Turgut, Emir Can İğrek, Merve Özbey, Gökhan Türkmen, Dedublüman ve Alişan sevenleriyle bir araya gelecek.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı koro ve toplulukları ile farklı sanatçılar da festivalde sanatseverlerle buluşacak.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde; 12 Ekim Cumartesi günü Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu, Koro Şefi Fatih Alaskan yönetiminde “Dillerden Yüreklere Halk Ezgileri Konseri” ile sahne alacak. Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Mânâ İkliminden Damlalar, Solistler Ufuk Yürüç ve Ahmet Çalışır eşliğinde gerçekleşecek. Ercan Polat, İbrahim Candan ve Hüseyin Tatar da Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde sevenleriyle bir araya gelecek.

15 Ekim Salı günü Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu ve Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği ve Medeniyetler Korosu ‘’Kızılırmak’tan Dicle’ye’’ ile sanatseverlerle buluşacak. Kayseri Devlet Tiyatrosu ise “Keşanlı Ali Destanı” tiyatro oyunu ile tiyatroseverlerle bir araya gelecek.

Bedri Ayseli Kültür Evi’nde ‘’Bedri Ayseli ve Eyvan Grubu’’ konseri müzikseverlerle buluşacak. Surp Giragos Kilisesi’nde ‘’Dengbej Divanı’’ gerçekleşecek.

Kurşunlu Meydanı; Grup Ravza, Grup Tillo, Tekkelam Musiki, Mustafa Demirci, Umut Mürare, Eşref Ziya, Fatih Koca, Fırat Türkmen – Ahmet Fescioğlu, Prof.Dr. Ubeydullah Sezikli – Mehmet Kemiksiz, Bedri Ayseli, Aydın Aydın, Ömer Karaoğlu konserlerine ve Ankara Devlet THM Korosu Ses ve Saz Sanatçıları, Sivas Devlet THM Korosu Ses ve Saz Sanatçıları ve Alevi – Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın “Adı Güzel, Kendi Güzel Muhammed’’ konserine ev sahipliği yapacak.

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI

Şehrin farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanata ilgi çekecek ve zihinlere kazınacak çeşitli sergiler de sanatseverleri ağırlayacak.

Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşan Naci El Ali’den “Hanzala” sergisi Dağkapı 5 Nolu Burç’ta, Serdar Okan’ın Cosmoscontact Dijital Sergisi Dağkapı 1 ve 2 No’lu Burç’ta görülebilecek.

Geleneksel Sanatlar Derneği’nin ‘’Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır’’, ‘’Türkiye Jokey Kulübü 12. Resim Yarışması Sergisi’’ ve ‘’Pulların Işığında Tarihin İzinde Pul Sergisi’’ Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilerini ağırlayacak. Müze ayrıca Geleneksel El Sanatları’na ve ustalarına da ev sahipliği yapacak. Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nin Bahçesi’nde Sultan Adler’in Lale Kız ve Beste Alperat’ın Heykel Yerleştirmeleri de sanatseverlerle buluşacak. Paşa Hamamı’nda “Matraki” Bir Osmanlı Yıldızı Sergisi ziyaretçileri ağırlayacak. Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi ise ‘’Anadolu Ajansının Gözünden Diyarbakır Kültür Varlıkları Sergisi’’ne sahne olacak. Hakan Yılmaz ve Seyd Ahmet’in dijital sergisi ‘’Sonsuzluk Kapıları’’ Ulu Cami’de görülebilecek. ‘’Besmele-i Şerif Hat Sergisi’’ Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi (Ulu Cami)’de, ‘’Geçmişin Toz Pembe Çerçevesi Resim Sergisi’’ Ziya Gökalp Müzesi’nde ziyaretçilerle buluşacak. Yenikapı Caddesi’nde Foto Muhabirleri Derneği tarafından ‘’Türkiye’nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi’’ Festival boyunca fotoğraf severleri ağırlayacak. Yenikapı Caddesi No: Ti18’de Olgunlaşma Enstitüsü’nün ‘’Kadim Eller: Sonsuz Sanat Sergisi’’ görülebilecek.

Festivalde Diyarbakırlı fotoğraf severler için fotoğrafçılık ile ilgili etkinlikler de yer alacak. Festivalin ilk günü 12 Ekim Cumartesi Günü İç Kale Meydanı’nda Fotomaraton etkinliği gerçekleştirilecek. Sabah 10.00’da kayıtlar sonrası 12:00’de etkinlik başlayacak. 13 Ekim Pazar Günü de Coşkun Aral Söyleşisi ve Fotomaraton Ödül Töreni düzenlenecek.

SANATLA DOLU DİYARBAKIR: SİNEMA, KONSER, OPERA, BALE VE TİYATRO

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Diyarbakırlılar festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Prof. Dr. Aziz Sancar Bebek ve Çocuk Kütüphanesi’nde; İstanbul Devlet Tiyatrosu “Masal Yolu”, İzmir Devlet Tiyatrosu ‘’Ersin Ayhan – Tiyatronun Mutfağı Atölyesi”, Sivas Devlet Tiyatrosu “Gizli Bahçenin Bezelyesi” Kayseri Devlet Tiyatrosu “Kırmızı Kanatlı Baykuş”, Van Devlet Tiyatrosu “Mustafa Erdem Pandomim Atölyesi”, İzmir Devlet Tiyatrosu “Umudunu Yitirmeyen Sığırcık” ve Antalya Devlet Tiyatrosu “Durmuş Benli – Karagöz Hacivat Gölge Oyunu Tasvir Yapım ve Oynatımı Atölyesi” sanatseverlerle buluşacak.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi Orhan Asena Sahnesi; Ankara Devlet Tiyatrosu “Sihirli Ayna” çocuk oyunu,

İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin ‘’Barış Ormanı’’ çocuk operası ve ‘’Folklorama’’ müzikali, Van Devlet Tiyatrosu “İtaat İlamı”, Trabzon Devlet Tiyatrosu “Otoban Köpekleri”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Acaibü’l Temaşa” Bursa Devlet Tiyatrosu “Mai ve Siyah”, Van Devlet Tiyatrosu “Büyülü Prens” temsillerine ev sahipliği yapacak. Orhan Asena Oda Tiyatrosu’nda; Trabzon Devlet Tiyatrosu “Sihirli Lamba”, Sivas Devlet Tiyatrosu “Tebeşir Ağacı”, Adana Devlet Tiyatrosu “Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin” oyunları tiyatroseverlerle buluşacak. Oda Tiyatrosu Dt Genç Sahne’de; Bursa Devlet Tiyatrosu “Uçurtmanın Kuyruğu”, Van Devlet Tiyatrosu “Şifreli Köpek”, İstanbul Devlet Tiyatrosu “Çöp Canavarı” sahne alacak. Kayapınar Sahnesi’nde; İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Kral Olmak İstemeyen Aslan” ve “Bir Düş Gibi (Cahide Sonku)” temsillleri sanatseverlerle buluşacak. Erzurum Devlet Tiyatrosu ’’Hiç Kimsenin Öyküsü’’ ve İstanbul Devlet Tiyatrosu “Çarpışma”, Ankara Devlet Tiyatrosu “Kadınlar Filler ve Saireler” tiyatro oyunları ve kostüm tasarımcısı Şeyda Candan Günay ile “Haydi Ejderha Yapalım” etkinliği Kayapınar Sahnesi’nde ilgililerini ağırlayacak. Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi İzmir Devlet Tiyatrosu’nun “Radyo-yu Hümayun” temsiline ev sahipliği yapacak.

Sinema meraklıları için de festivalde farklı etkinlikler bulunuyor. 17-18 Ekim günlerinde Dicle Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi’nde Sinema Genel Müdürlüğünce “Belgesel Eğitim Projesi Atölye Çalışmaları, Belgesel Sinema Atölyesi Doç.Dr. Hakan Aytekin & Bahriye Kabadayı Dal’ın katılımıyla düzenlenecek. 18-19-20 Ekim günlerinde Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde Diyarbakır Kültür Sanat ve Sinema Derneği tarafından III. Uluslararası Diyarbakır Kısa Film Festivali gerçekleştirilecek.

SÖYLEŞİ, KONFERANS, ÇALIŞTAY VE DİĞER ETKİNLİKLER

“11 Ekim Vefatının 100. Yılında Ziya Gökalp Konferansı” Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde düzenlenecek. Diyarbakır’ın önemli müzeleri ve tarihi mekanları festival boyunca rehberli gezilerle meraklılarıyla buluşacak. 13 Ekim Pazar günü ‘’Yaşayan Miras Gezisi’’ kapsamında Diyarbakır Kent Müzesi, Bakırcılar Çarşısı, Coğrafya Geleneğin Kaderi: Diyarbakır Sergisi görülebilecek. Gazi Caddesinde Festival süresince Sokak Etkinlikleri düzenlenecek. Birçok önemli ve popüler isim birbirinden farklı konulardaki etkinliklerde sevenleriyle ve ilgililerle bir araya gelecek. Sevgi Deniz – Mustafa Karataş söyleşisi, Pınar Özenç – Mehmet Emin Ay söyleşisi, Bekir Köse-Osman Egin söyleşisi, İbrahim Sadri söyleşi ve dinletisi, Işıl Açıkkar – Mustafa Akgül’ın katılacağı Konferans ve Nihat Hatipoğlu’nun katılacağı Konferans Kurşunlu Meydan’da gerçekleşecek.

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün düzenleyeceği etkinlikler de Festivalde yer alacak “Okuma Kültürü Mekânları: Betül Geçeci” etkinliği, “Tozkoparan İskender: Yiğit Recep Efe” etkinliği, “Anadolu’nun Ezber Bozan Kadınları: Hatice Özdemir Tülün” Çalıştayı ile “Yaşayan Miras Söyleşisi ve Çalıştayı” Festival kapsamında Diyarbakır Prof. Dr. Fuat Sezgin İl Halk Kütüphanesinde gerçekleşecek. Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde “Kültür Koruyucuları Eğitim ve Etkinlik Atölyesi” ve “Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları: Doç. Dr. Aytaç Coşkun Ve Prof. Dr. Vecihi Özkaya” etkinlikleri düzenlenecek.

Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi’nde Züleyha ile Sınırsız Sohbetler’in konuğu Beyhan Budak olacak. Üstadların İzinden DİYŞAD Şiir Şöleni Şiir Dinletisi, Yolu Diyarbakır’a Düşmüş Seyyahlar ve Divan Şairleri Söyleşisi, Kulaktan Kalbe Diyarbakır Türküleri ve Şiirleri Müzik ve Şiir Dinletisi, Mihri Hatun’dan Şair Sırrı Hanım’a Şiir Sesli Kadınlar Şiir Dinletisi Festival kapsamında Şuara Mekan’da sanatseverlerle buluşacak. Kayapınar Kadın Kooperatifi Sanat Atölyesi’nde “Filografi/Tel Kırma” (Atölye Çalışması) gerçekleşecek. Meryem Ana Kilisesinde; “Yarına Bir Harf” ve “AN enstantane instANt” belgesel gösterimleri gerçekleşecek.

ÇOCUKLAR İÇİN FESTİVAL

Festival boyunca Yenikapı Hançepek Meydanı’na kurulacak Çocuk Köyü’nde çocuklara yönelik birbirinden eğlenceli etkinlikler, atölyeler, oyunlar ve tiyatrolar yer alacak. Lisanslı çocuk oyunları ve etkinlikleri ile Karagöz Gölge Oyunu, Nasrettin Hoca Müzikali gibi geleneksel etkinlikler de çocuklarla buluşacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir